Στο ιστορικό κέντρο της πόλης
γύρω από τη Via dei Tribunali και με τη βοήθεια του Αρχηγού σας, θα ανακαλύψετε κορυφαίες πιτσαρίες. Όχι μόνο της Νάπολης, αλλά και μερικές από τις καλύτερες στον κόσμο, οι οποίες παραμένουν προσιτές έχοντας χαμηλές τιμές, όπως η θρυλική L’Antica Pizzeria da Michele.
Η L’Antica Pizzeria da Michele ιδρύθηκε το 1870 από τον Michele Condurro και από τότε διατηρείται και λειτουργεί από την οικογένεια Condurro, ενώ φημίζεται για την παραδοσιακή ναπολιτάνικη πίτσα.
Η ζύμη προετοιμάζεται και ψήνεται
με παραδοσιακές τεχνικές, παράγοντας μια αφράτη και τραγανή βάση, που είναι χαρακτηριστική της γνήσιας ναπολιτάνικης πίτσας, με τις πιο δημοφιλείς επιλογές να είναι η Margherita και η Marinara. Αυθεντική εμπειρία της ναπολιτάνικης πίτσας μπορείτε να έχετε εξίσου και στην Pizzeria Medina στο κέντρο, κοντά στο λιμάνι. Συνήθως στη Νάπολη, η πίτσα σερβίρεται απλή, με λίγα υλικά, αλλά με έμφαση στην ποιότητα και τη γεύση της. Εξαίρεση αποτελεί η pizza fritta, που οι Ναπολιτάνοι απολαμβάνουν στην σκεπαστή και τηγανιτή εκδοχή της και μάλιστα λέγεται ότι προϋπήρχε αυτής που ψήνεται στον ξυλόφουρνο.
Επίσης ο Mr Mentor προτείνει να δοκιμάσετε την εμβληματική σαλάτα Caprese,
η οποία γεννήθηκε στο νησί Κάπρι στην Ιταλία κι έχει μόνο τρία βασικά υλικά: ντομάτες, μοτσαρέλα και βασιλικό. Το όνομα Caprese σημαίνει ότι προέρχεται απ’ το Κάπρι, το πανέμορφο κοσμικό νησάκι έξω απ’ το Σορέντο, νότια της Νάπολης. Η πρώτη γραπτή αναφορά της caprese ήταν στο μενού του τοπικού πολυτελούς ξενοδοχείου του νησιού Grand Hotel Quisisana, το καλοκαίρι του 1924, όταν ο φουτουριστής Marinetti -όντας πολέμιος της παραδοσιακής ιταλικής κουζίνας- αποφάσισε πως πρέπει να προωθήσει περισσότερο τις χορτοφαγικές γαστρονομικές συνήθειες. Έτσι, επέλεγε την πρωτότυπη σαλάτα που σέρβιρε στο εστιατόριό του, Hotel Quisisana, και είχε τα χρώματα της ιταλικής σημαίας. Αλλά τη μεγάλη δημοφιλία της, η σαλάτα caprese, την κέρδισε πολύ αργότερα, στη δεκαετία του 50’ καθώς η Ιταλία και ειδικά το Κάπρι, γινόταν ένας απ’ τους ανερχόμενους δημοφιλείς προορισμούς του διεθνούς τζετ-σετ. Ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου που ήταν στο νησί για κοσμικές διακοπές, τη δοκίμασε και τη λάτρεψε και προφανώς αυτό προβλήθηκε τόσο εκτενώς στα κοσμικά έντυπα της εποχής, ώστε άρχισαν να συρρέουν στο Κάπρι τουρίστες από παντού, ψάχνοντας για caprese και φυσικά για την περιβόητη «dolce vita– γλυκιά ζωή».
Και για τους λάτρεις των γλυκών σας προτείνουμε να απολαύσετε Torta Caprese
Ενα πλούσιο σε γεύση σοκολατένιο κέικ αμυγδάλου από το νησί Κάπρι. Επίσης στη Νάπολη μην παραλείψετε να γευτείτε τις πεντανόστιμες πίτες με κρεμένια γέμιση, τις σφολιατέλες, που οι γαργαλιστικές μυρωδιές τους κατακλύζουν από τις πρώτες πρωινές ώρες τους δρόμους της πόλης. Τις καλύτερες εκδοχές τους θα βρείτε στην πολυσύχναστη εμπορική οδό Via Toledo στα Pintauro και Sfogliatella Μary. Δοκιμάστε επίσης, τα μικροσκοπικά λουκουμαδάκια struffoli, που σερβίρονται με μέλι και diavulilli (χρωματιστή τρούφα) και τα φανταστικά Zeppole di San Giuseppe (σβίγγοι γεμιστοί με βελούδινη κρέμα) στα διάσημα μικρά ζαχαροπλαστεία -παστισερίες Leopoldo, που θα βρείτε σε όλο το πολύβουο έντονο και με ζωηρά χρώματα μεγαλύτερο ιστορικό κέντρο της Ευρώπης, το κέντρο της Νάπολης!
Από τον
Δ.Αγαλιώτη