Ταξίδι Πόντος | Καλοκαίρι 24 | Mentor Travel

Πόντος | Καλοκαίρι 24

Με μια ματιά

Η ιστορία του Ελληνισμού.

Μία μοναδική αναχώρηση για να δείτε την ιστορία του Ελληνισμού, μέρη «γεμάτα» μνήμες και ιστορία, εκεί όπου η παρουσία των Ελλήνων χρονολογείται από την αρχαιότητα. Στα μέρη αυτά δημιουργήθηκε ο Ποντιακός Ελληνισμός των 26 αιώνων ζωής για να καταλήξει στον τραγικό ξεριζωμό και την επιστροφή στην προαιώνια πατρίδα. Ένα μοναδικό οδοιπορικό στον Πόντο και την Ανατολή. Θα δούμε με έναν εκπληκτικό συνοδό του γραφείου μας την «πόλη των πόλεων», Κων/πολη, τη γραφική Σαφρανμπολού με τα παραδοσιακά της σπίτια, τη μαυροθαλασσίτικη πόλη Σαμψούντα, την πρωτεύουσα των Μιθριδατών Αμάσεια, τη «Βασιλίδα των πόλεων του Εύξεινου Πόντου», την Τραπεζούντα και το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, το ιερότερο προσκύνημα της ποντιακής γης, καθώς και τη γειτονική Κερασούντα και τέλος την σύγχρονη Προύσα.

 

Mr. Mentor Ensures
  • Μοναδικό αποκλειστικό πρόγραμμα
  • Συνοδός της εκδρομής, ο απόλυτος γνώστης των περιοχών, Τάσος Παπαδόπουλος


 

 

από 819€

9 ημέρες

10/08

Μια συγκινητική διαδρομή που μας δίνει απίστευτες ευκαιρίες για φωτογραφήσεις που θα γεμίσουν πανέμορφες εικόνες τα άλμπουμ μας!

Συγκέντρωση νωρίς το πρωί στα γραφεία μας και αναχώρηση, όπου με ενδιάμεσες στάσεις φτάνουμε στην Κωνσταντινούπολη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Βόλτα στην πόλη, ελεύθερος χρόνος και διανυκτέρευση.

Μετά το πρωινό, αφού περάσουμε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο περνάμε στην Ασιατική Κωνσταντινούπολη από τη γέφυρα που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία. Φτάνοντας στα γεωγραφικά όρια του Πόντου συναντάμε τη γραφική Σαφράμπολη με τα πανέμορφα παραδοσιακά ελληνικά αρχοντικά. Ξενάγηση και βόλτα στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια με τα παραδοσιακά σπίτια. Λόγω της αρχιτεκτονικής της σπουδαιότητας, η πόλη έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Ουνέσκο. Τριώροφα κονάκια από πέτρα και ξύλο, χτισμένα από πλούσιους εμπόρους και τεχνίτες, μας, άψογα διατηρημένα, μας προκαλούν το θαυμασμό μας. Αφού περιπλανηθούμε στα δρομάκια, χρόνος ελεύθερος. Μετά, πηγαίνουμε και τακτοποιούμαστε στο ξενοδοχείο, δειπνούμε και διανυκτερεύουμε.

Μετά το πρωινό αναχωρούμε για την Κασταμονή, από όπου καταγόταν η μεγάλη αυτοκρατορική οικογένεια των Κομνηνών. Βλέπουμε το επιβλητικό κάστρο των Κομνηνών επίσκεψη στη Παπαζόγλειο αστική σχολή. Κατόπιν φτάνουμε στην όμορφη Σινώπη που υπήρξε μία από τις πρώτες των ΜΙλησίων αποικίες στον Εύξεινο Πόντο. Θα δούμε το αρχαιολογικό μουσείο γεμάτο με ελληνικές αρχαιότητες και εξαιρετικής τέχνης βυζαντινές εικόνες από χριστιανικές εκκλησίες, το άγαλμα του Διογένη του Σινωπέα, καθώς και τα παραθαλάσσια τείχη της πόλης. Γεύμα στην πανέμορφη παραλία της Σινώπης. Περνάμε από την ηρωική Μπάρφα με τις αμέτρητες ιστορίες ηρωικής αντίστασης στους Τούρκους και στη συνέχεια φτάνουμε στη Σαμψούντα. Δείπνο και Διανυκτέρευση.

Πρωινό στο ξενοδοχείο. Ξεκινάμε με ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμψούντας, όπου θα θαυμάσουμε τον Ελληνιστικό χρυσό θησαυρό, καθώς και τα άλλα Ελληνικά εκθέματα που αποκαλύπτουν την ταυτότητα της πόλης άλλα και της ελληνικότητας του Πόντου. Θα δούμε και στο σπουδαίο Ημιγυμνάσιο της Σαμψούντας, αλλά και το λιμάνι της πόλης, όπου βρίσκεται το πλοίο με το οποίο ο Κεμάλ Ατατούρκ μετέβη από την Κωνσταντινούπολη στη Σαμψούντα, ξεκινώντας τον απελευθερωτικό, εναντίον των Ελλήνων αγώνα. Συνεχίζοντας παραλιακά του Εύξεινου Πόντου και περνώντας το Αμαζόνιο Πεδίο στα Θεμίσκυρα φτάνουμε στην Οινόη. Συνεχίζοντας την παραλιακή πορεία που ακόμα και μέχρι σήμερα διατηρεί την ανάμνηση της πορείας του Ιάσωνα προς τη μυθική Κολχίδα φτάνουμε στα Κοτύωρα, έχοντας περάσει από τη Φάτσα εκεί όπου θα επισκεφτούμε τον ναό της Υπαπαντής του Χριστού. Μετάβαση στη Κερασούντα που θα θαυμάσουμε τον ναό του Αγ. Νικολάου και την παλιά ελληνική συνοικία στη πόλη, με το Παρθεναγωγείο. Στη συνέχεια τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στην Τραπεζούντα. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

Πρωινό στο ξενοδοχείο και ξεκινάμε την ξενάγηση της πόλης. Περνώντας από το Φροντιστήριο φτάνουμε στην Αγ. Σοφία, το κόσμημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής με τις εκπληκτικές αγιογραφίες. Έπειτα θα βρεθούμε στον βυζαντινό ναό το Αγ. Ευγενίου. Πολιούχου της πόλης (σήμερα Τζαμί). Συνεχίζουμε προς τα προάστια, στις συνοικίες των πλουσίων Ελλήνων στο Σοούκ Σού οπού βρίσκεται η βίλα Καπαγιαννίδη. Ακολουθεί η Παναγία η Χρυσοκέφαλος, ο βασιλικός ναός της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. Ελεύθερος χρόνος για να απολαύουμε το Μειντάν αλλά και την αγορά της πόλης. Για όσους θέλουν μπορούν να επισκεφτούν τον ναό του Αποστόλου Ανδρέα, όπου και δίδασκε τα αποστολικά χρόνια. Προαιρετική επίσκεψη στον ναό της Αγ. Άννας που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

Μετά το πρωινό επισκεπτόμαστε την Παναγία Σουμελά και ανάβουμε ένα κερί στον ειδικό χώρο που υπάρχει και παρακολουθούμε την θεία λειτουργία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η μονή της Παναγίας Σουμελά ήταν το κέντρο όλου του Ορθόδοξου Λαού του Πόντου χάρη στα θαύματα της Παναγίας. Χάρη στις προσφορές και δωρεές του απλού λαού, αλλά και διαφόρων αυτοκρατόρων του Βυζαντίου και αργότερα αυτοκρατόρων της Τραπεζούντας η μονή ανακαινίσθηκε, κτίστηκε ξενώνας τετραώροφος 70 δωματίων, βιβλιοθήκη, αλλά και γύρω από την Μονή ανοικοδομήθηκαν μικροί ναοί αφιερωμένοι σε διάφορους αγίους και τείχος – οχυρό για την προστασία της Μονής από διάφορες επιδρομές. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση. Αμέσως μετά δια μέσω των Ποντιακών Άλπεων και αφού διασχίσουμε το πέρασμα της Ζύγανα (περιοχή απ’ οπού πέρασαν οι Μύριοι του Ξενοφώντα 1950μ.) φτάνουμε στην Αργυρούπολη. Από εδώ μια από τις πλουσιότερες περιοχές των Ελλήνων αφού υπήρχαν ορυχεία αργύρου. Θα δούμε το Φροντιστήριο, τις παλαιές ελληνικές οικίες και τον ερειπωμένο Μητροπολιτικό ναό του Αγ. Γεωργίου. Αναχώρηση για τη Νικόπολη και τη περιοχή της Γαράσαρης. Αφού περάσουμε από τη Νεοκαισάρεια φτάνουμε σε μια από τις πλέον γραφικές πόλεις της Μ. Ασίας την Αμάσεια που διαρρέεται από τον Ίρη ποταμό. Πατρίδα των Μιθριδατών, του Αγ. Θεοδώρου του Τήρωνος και του Στράβωνα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Μετά το πρωινό περίπατος στον ποταμό και ξενάγηση πόλης. Θα θαυμάσουμε τις παλαιές ελληνικές και αρμένικες οικίες καθώς και τους λαξευτούς επί των βράχων τάφους των Μιθριδατών βασιλέων και παράλληλα θα δούμε το τόπο όπου απαγχονίστηκαν 174 κορυφαίες προσωπικότητες του Ποντιακού Ελληνισμού. Τα γνωστά θύματα των «δικαστηρίων της Ανεξαρτησίας». Στη συνέχεια αφού περάσουμε από την Μερζιφούντα, αναχώρηση για Προύσα δια μέσω Παφλαγονίας και Βιθυνίας φτάνουμε το απόγευμα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Μετά το πρωινό ξεκινάμε την ξενάγηση μας. Θα επισκεφτούμε το μνημείο του Καραγκιόζη, το μεγάλο τζαμί, την κλειστή αγορά που σφύζει από ζωή και κάθε είδους προϊόντα. Τελειώνοντας και με ενδιάμεσες στάσεις φτάνουμε το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, γεμάτοι εικόνες και αναμνήσεις.

  • Δυνατότητα αναχώρησης από Βόλο - Λάρισα - Κατερίνη με κόστος 10€ ανά άτομο ανά διαδρομή

Περιλαμβάνονται:
  • Διαμονή σε ξενοδοχείο της επιλογής σας
  • Διατροφή σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο
  • Περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα
  • Ασφάλιση 

Δεν Περιλαμβάνονται:
  • Είσοδοι σε μουσεία & θεάματα και ό,τιδήποτε προαιρετικό ή προτεινόμενο
  • Οι δημοτικοί φόροι διαμονής

Highlights

  • Παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά

Δείτε επίσης