Ταξίδι Κρακοβία - Βαρσοβία | Καλοκαίρι 24 | Mentor Travel

Κρακοβία - Βαρσοβία | Καλοκαίρι 24

Με μια ματιά

Κρακοβία - Ζεστοκόβα - Λοτζ - Βαρσοβία - Αλατωρυχεία Βιελίτσκα - Άουσβιτς.

Mr. Mentor Ensures

ΔΩΡΟ η εκδρομή στο Άουσβιτς και στα περίφημα αλατορυχεία Βιελίτσκα & η είσοδος στον Βοτανικό κήπο της Βαρσοβίας.

 

από 489€

5 & 6 ημέρες

21/07, 11/08, 23/08

Για ένα ιδανικό Instagram Story από τη Βαρσοβία, κατευθυνθείτε προς την Παλιά Πόλη με τα όμορφα, πολύχρωμα σπίτια, τα παραδοσιακά καφέ και τα γραφικά σοκάκια.

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Μακεδονία, όπου θα συναντήσετε τον συνοδό του γραφείου μας, αρχηγό εξειδικευμένο στο συγκεκριμένο προορισμό. Έλεγχος και απευθείας πτήση για το αεροδρόμιο της Κρακοβίας . Άφιξη και από εκεί αναχώρηση για την πόλη της Ζεστόκοβα για να επισκεφθούμε το μοναστήρι «Γιάσνα Γκόρα». Μια από τις πιο σημαντικές πόλεις της Πολωνίας, που συχνά αποκαλείται «θρησκευτική πρωτεύουσα» με εκατομμύρια πιστών να συρρέουν από όλα τα μέρη της γης για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Μαύρης Μαντόνας. Στη συνέχεια ακολουθεί η πόλη Λότζ . Η Λοτζ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας χτισμένη στη καρδιά της χώρας, εντυπωσιάζει με το μεσαιωνικό της στυλ είναι μια έκπληξη για τον επισκέπτη . Τα αριστοκρατικά αρχοντικά και οι ατμοσφαιρικές συνοικίες γοητεύουν ενώ τα ιστορικά μνημεία στέκουν αγέρωχα για να “ζωντανεύουν” και να θυμίζουν τη μακραίωνη ιστορία της πόλης. Στην κεντρική οδό Πιοτρκόφσκα θα δείτε, το επιβλητικό εργοστάσιο υφαντουργίας “Manufactura” που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Επίσκεψη στο μουσείο μοντέρνας τέχνης Μουζέουμ Ζτούκι, που φιλοξενεί μία από τις πιο σημαντικές συλλογές μοντέρνας τέχνης στην Πολωνία. Κάνουμε μία βόλτα στην οδό Piotrkowska, έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους της Ευρώπης. Στην Piotrkowska βρίσκεται, ίσως η μοναδική στην Ευρώπη, “Έκθεση Μεγάλων Λοτζιανών” με μπρούτζινα αγάλματα τοποθετημένα σε επίκαιρα σημεία του δρόμου. Συνεχίζοντας τη βόλτα στην Piotrkowska, θα παρατηρήσετε κάτι που σίγουρα θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Ο λόγος για τις πλάκες με τα ονόματα διάσημων ατόμων από το χώρο του κινηματογράφου και του θεάτρου που κατάγονται από το Λότζ. Αναχώρηση για την πόλη της Βαρσοβίας όπου φτάνουμε το απόγευμα στο ξενοδοχείο για ξεκούραση και ελεύθερο χρόνο.

Προγευματίζουμε και αφιερώνουμε ολόκληρη την ημέρα μας στη Βαρσοβία. Κατευθυνόμενοι στο κέντρο της πόλης, θαυμάζουμε το μεγαλοπρεπές κτίριο, το Παλάτι Κουλτούρας και Επιστήμης, μία από τις < επτά αδερφές του Στάλιν >, επτά κτίρια που χτίστηκαν σχεδόν πανομοιότυπα στις πρωτεύουσες χωρών του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Ανθισμένοι κήποι, μνημεία αφιερωμένα σε παλιούς, αλλά και σύγχρονους θεούς της τέχνης, σιντριβάνια, λίμνες, αμφιθέατρα, μονοπάτια και γέφυρες. Σαν άλλοι βασιλιάδες, θα διαβούμε χνάρια της άλλοτε βασιλικής οδού. Θα ξεκινήσουμε με το παλάτι του Βίλανοφ, τις Βερσαλλίες της Πολωνίας όπως αποκαλούνται. Συνεχίζουμε με το πάρκο Λαζιένσκι. Απλωμένο σε 760 στρέμματα πράσινης γης, το πάρκο συνιστά το καλύτερο μέρος για να αφουγκραστούμε την πολιτιστική κατάθεση μιας πόλης που αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της. Ανάμεσα στα αξιοθέατά του περίφημου πάρκου, ξεχωρίζουμε το μνημείο του Σοπέν, γύρω από το οποίο οργανώνονται τακτικά μουσικές εκδηλώσεις. Ακόμη το παλάτι του Νερού, αντίγραφο ρωμαϊκού αμφιθεάτρου. Στη συνέχεια, μια επίσκεψη στο εβραϊκό μουσείο Πολίν, με το Μνημείο του Ολοκαυτώματος. Βρίσκεται στην καρδιά του τότε εβραϊκού γκέτο. Η παλιά πόλη της Βαρσοβίας βρίσκεται φυσικά στον κατάλογο της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο . Συνεχίζοντας, θα δούμε το Βασιλικό Ανάκτορο, την πλατεία του Κάστρου Plac Zamkowy, από τα λίγα σημεία που σώθηκαν από τη ναζιστική λαίλαπα, καθώς επίσης και το Θέατρο Βιέλκι που στεγάζει την Όπερα και το Μπαλέτο. Και διερχόμενοι μια σειρά από μεγάλες λεωφόρους και περνώντας από το μετά-σταλινικό σύγχρονο κέντρο της πόλης θα οδηγηθούμε στην πλατεία του Κάστρου. Επισκεπτόμαστε το βοτανικό κήπο του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας . Ο βοτανικός κήπος είναι ένας υπέροχος τόπος για να ανακαλύψεις τον κόσμο των φυτών και των λουλουδιών. Το πάρκο διασχίζεται από μονοπάτια που σε οδηγούν σε μια μεγάλη ποικιλία εντυπωσιακών φυτών από όλο τον κόσμο. Έπειτα επιστρέφουμε στη Βαρσοβία για να αφήσουμε το λεωφορείο και να μπούμε στην καρδία της παλιάς βασιλικής πόλης. Η απολαυστική διαδρομή, γνωστή ως «μίλι», θα μας φέρει μπροστά στα πιο σπουδαία μνημεία και τα πλέον όμορφα κτίρια της Βαρσοβίας. Ανάμεσα σε αυτά που ξεχωρίζουν είναι η Εκκλησία της Αγίας Άννας και του Τιμίου Σταυρού, ο Ναός των Καρμελιτών, το Προεδρικό Ανάκτορο, το Παλάτι Kazimierz, το ιστορικό και πολυτελέστατο ξενοδοχείο Μπρίστολ, η Εθνική Βιβλιοθήκη, Κάστρο της Βαρσοβίας, ενώ λίγο πιο πέρα θα προσεγγίσουμε το σπίτι της πρωτοπόρου επιστήμονα και Νομπελίστριας, Μαρίας Κοζλόφκα Κιουρί. Ελεύθερος χρόνος στην πόλη, διανυκτέρευση.

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και ξεκινάμε για μια αλμυρή, υπόγεια ιστορία με την επίσκεψή μας στα αλατωρυχεία της Βιέλιτσζκα. Θα κατεβούμε αρκετά μέτρα μέσα στη γη, θα περιδιαβούμε υπόγειες στοές, θα δούμε τον τρόπο εξόρυξης του λευκού όπως λεγόταν χρυσού, του αλατιού. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή, η λαξευμένη εκκλησία προς τιμήν της Ευλογημένης Κίνγκα, προστάτιδας Αγίας των εργαζομένων σε ορυχεία. Η «αλατόγλυπτη» εκκλησία έχει σκαλιστεί, εξ ολοκλήρου, από τους ίδιους τους αλατωρύχους οι οποίοι έφτιαξαν ακόμη και τους πολυελαίους από κρυστάλλους αλατιού! Αναχώρηση για την πόλη της Κρακοβίας. Παλάτια, εκκλησίες, αρχοντικά. Ανάμεσα στα μπαρόκ και γοτθικά κτίσματα που δεσπόζουν στην πόλη, η Κρακοβία επιδεικνύει στον επισκέπτη της ένα απαράμιλλο αναγεννησιακό στάτους. Ο πλούτος των χρωμάτων, τα βιτρό, τα έργα ζωγραφικής, τα γλυπτά, ακόμα και οι επιπλώσεις συνηγορούν στη βεβαιότητα των αριστοκρατικών καταβολών της. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

Αφού πάρουμε το πρωινό μας, ξεκινάμε τη σημερινή μας ημέρα με προορισμό το Άουσβιτς. Εκεί που η μνήμη και η φρίκη συναντιούνται. Στο άκουσμα του ονόματος και μόνο δημιουργούνται ρίγη σύγκορμης ανατριχίλας. Εβδομήντα και πλέον χρόνια μετά την απελευθέρωση των εγκλείστων του κολαστηρίου από τους Ρώσους, το Άουσβιτς αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη της ιστορίας πως ο άνθρωπος μπορεί να διαπράξει τις πιο αδιανόητες θηριωδίες. Η σημερινή επίσκεψη στο φρικτό στρατόπεδο συγκέντρωσης προϋποθέτει γερό στομάχι. Πώς αλλιώς μπορεί κανείς να «μεταβολίσει» τα προσωπικά αντικείμενα, τα παπούτσια και ρούχα παιδιών (πολλά από τα οποία ήταν νηπιακής ηλικίας όταν δολοφονήθηκαν) καθώς κι ένα σωρό άλλα εκθέματα που δημιουργούν σοκ και δέος στον επισκέπτη ενός αδιανόητου κολαστηρίου; Το μουσείο που δέχεται περισσότερους από 1.500.000 επισκέπτες ετησίως λειτουργεί σαν μια σοβαρή προειδοποίηση για τους κινδύνους του ολοκληρωτισμού και του φανατισμού. Το απόγευμα επιστροφή στη Κρακοβία όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στο πανέμορφο ιστορικό κέντρο της Πόλης.

Πρωινό στο ξενοδοχείο και ξεκινάμε την γνωριμία μας με την πόλη της Κρακοβίας. Από τις παλαιότερες πόλεις της χώρας, η Κρακοβία προβάλλει ανέγγιχτη από την καταστροφή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου με ένα ιστορικό κέντρο υποδειγματικά φροντισμένο. Την ίδια στιγμή, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά αλλά και τουριστικά κέντρα στην Ευρώπη. Η πόλη που γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της κατά τη δυναστεία των Γιαγκελλόνων (1386-1572), είναι ιδιαίτερα περήφανη για τον πρώτο Πολωνό Ποντίφικα. Ο κατά κόσμων Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα από Αρχιεπίσκοπος της Κρακοβίας, ανακηρύχθηκε πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ως Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’. Μπαίνουμε από την πύλη Του Αγίου Φλωριανού στην παλιά πόλη, βλέπουμε και θαυμάζουμε τη μεγαλύτερη στη χώρα πλατεία της Αγοράς. Εκεί, δεσπόζει η Εκκλησία της Παναγίας. Η Εκκλησία Μαριάτσκι είναι ο ναός όπου ο -αγιοποιηθείς πλέον- Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ διετέλεσε επί μακρόν εφημέριος, ενώ κάθε μια ώρα, από το καμπαναριό της εκκλησίας, ένας τρομπετίστας διαχέει τη μελωδία της τρομπέτας σε όλη την πλατεία. Μια ιστορία αυτοθυσίας, εξηγεί το γιατί στο κέντρο της δεσπόζει και το αναγεννησιακού ρυθμού κτίριο Σουκιένιτσε, πάλαι ποτέ σημείο αναφοράς του εμπορίου των υφασμάτων. Χρόνος ελεύθερος, επιστροφή στο ξενοδοχείο, διανυκτέρευση.

Μετά το πρωινό μας, αφήνουμε το ξενοδοχείο και ανεβαίνουμε στο εντυπωσιακό Βασιλικό Κάστρο στο λόφο του Βαβέλ, με τον «βαρύ» Καθεδρικό Ναό με τους Βασιλικούς τάφους των Πολωνών μοναρχών και την τεράστια Καμπάνα. Στη συνέχεια, περιπλάνηση στην εβραϊκή γειτονιά Καζιμίερ, με τις επτά συναγωγές που χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα της ταινίας “Η Λίστα του Σίντλερ”. Περιήγηση στην πλατεία των ηρώων στο Γκέτο της Κρακοβίας όπου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία που είναι συνυφασμένα με την ιστορία της Κρακοβίας και της Εβραϊκής κοινότητας. Σε αυτή την πλατεία οι Ναζί συγκέντρωσαν τους Εβραίους προτού τους στείλουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς και Plaszow. Το 2005 στήθηκε προς τιμήν τους ένα μνημείο με 70 καρέκλες (σε μεγαλύτερο μέγεθος από τις κανονικές). Το έργο περιγράφει μεταφορικά και κυριολεκτικά την τότε κατάσταση αφού υπάρχουν μαρτυρίες που λένε ότι υπήρχαν παιδιά που περπατούσαν με μια καρέκλα στο κεφάλι. Ελεύθερος χρόνος για μια τελευταία βόλτα στην πόλη , μετάβαση στο αεροδρόμιο και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη γεμάτοι όμορφες αναμνήσεις από το ταξίδι μας.

*Στην 5ήμερη εκδρομή δεν περιλαμβάνεται η επίσκεψη στις πόλεις Ζεστόκοβα και Λότζ την πρώτη ημέρα. Οι περιηγήσεις της 6ης ημέρας πραγματοποιούνται την 5η ημέρα του προγράμματος.

Διαμονή σε ξενοδοχεία 4* στο κέντρο των πόλεων.


Περιλαμβάνονται:
  • Μία χειραποσκευή 10 κιλών (διαστάσεων 55x45x20 εκ.) και ένα προσωπικό αντικείμενο - χειραποσκευή (διαστάσεων 40x20x25 εκ.) ανά άτομο.
  • Περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα.
  • Πρωινό καθημερινά.

Δεν Περιλαμβάνονται:
  • Σύνολο φόρων 165€ κατ’ άτομο.
  • Είσοδοι σε μουσεία & θεάματα και οτιδήποτε προαιρετικό ή προτεινόμενο.
  • Οι δημοτικοί φόροι διαμονής.

Δείτε επίσης